Het is bij een patroonvloer zoals een visgraatvloer of hongaarsepuntvloer mogelijk en bijna gebruikelijk dat hier en daar een kiertje tussen planken ontstaat. De reden hiervoor is dat elke kleine glooing in de ondervloer er voor zorgt dat het patroon in de vloer iets verloopt.

Met egaliseren is de vloer glad gemaakt, maar niet volledig vlak. Hierdoor kan het dus voorkomen dat er in het visgraat- of hongaarsepunt-patroon een kleine ruimte of kier ontstaat. De legger zal dit tot een minimum proberen te beperken, maar kan dit niet volledig uitsluiten.

Dit type patroonvloer is afgeleid van de traditionele houten visgraat/hongaarsepuntvloer. Bij deze vloeren doet zich uiteraard dan ook hetzelfde fenomeen voor. In het geval van een houten patroonvloer wordt deze geschuurd en het schuurstof wordt vermengd met houtlijm. Hiermee worden de kieren gedicht en vervolgens wordt de vloer nogmaals geschuurd voor deze gelakt of geolied wordt. Dit is zeer ambachtelijk werk.

Deze methode is vertaald naar de moderne visgraatvloer in PVC. Hiervoor is een product ontwikkeld met dezelfde werking als het schuurstof met lijm. Met dit materiaal worden de kieren gevuld en netjes afgewerkt en ontstaat er een duurzame en correcte afwerking.